GESCHIEDENIS

historische foto hdk

Het eerste kerkje stond mogelijk al voor het jaar 1000 op dit voormalige eiland ‘Husidina’. Het was door de eeuwen heen een baken van verbondenheid voor de eilanders, die alleen elkaar en de zee hadden. In de 16e eeuw werd dit eiland ‘van nul en generlei waarde’ genoemd, in de 19e eeuw wilden de notabelen het dorpje ontruimen. De bewoners bleven en telkens als hun kerkje door de zee was verzwolgen, gaven zij hun dorpje landinwaarts een nieuw hart.

Het in 1896 herbouwde kerkje zou de honderd jaar als gebedshuis niet volmaken. In 1993 zag de Nederlands hervormde gemeente zich gedwongen het te verkopen. Gekerkt werd er niet meer en het achterstallig onderhoud knaagde aan het bestaansrecht van het gebouw.

Verkocht na inschrijving

Het kerkje werd bij inschrijving verkocht. In de wetenschap dat niet alle belangstellenden van plan of in staat waren het kerkje te restaureren hielden de Huisduiners op 22 september 1993 de adem in. Het hoogste bod dat die dag uit de enveloppen kwam was 110.000 gulden. Het bleek tot veler opluchting gedaan door Woningstichting, Den Helders grootste eigenaar van onroerend goed. De corporatie financierde een restauratie van driekwart miljoen gulden. De exploitatie werd in handen gegeven van de Stichting Beheer Huisduiner Kerk.

Cultureel hart van Huisduinen

In 1994 kon het Huisduiner kerkje als Helderse trouwzaal in gebruik worden genomen. Bij de viering van het honderdjarig bestaan was het gebouwtje geheel in oude luister hersteld. Sindsdien is het kerkje het culturele hart van Huisduinen, waar het sfeervolle interieur exposities iets extra's geeft en de mooie akoestiek bijdraagt aan het succes van intieme concertavonden.

Bron: 'Huisduinen, Dorp tussen land en water'. Redactie: Peter Hovestad

historische foto hdk

Neem contact op voor meer informatie

VIND ONS OP INSTAGRAM: